یوسف علیخانی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، ضمن تایید خبر درگذشت عبدالرحمان عمادی، گفت: این پژوهشگر و نویسنده، شب چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ در سن ۹۴ سالگی در شهر رودسر گیلان، درگذشت. عبدالرحمان عمادی، متولد بهمنماه ۱۳۰۴ خورشیدی در روستای اینی از روستاهای اشکور گیلان بود و سالها به همراه ایرج افشار، منوچهر ستوده، هوشنگ دولتآبادی و علی بلوکباشی گروهی تشکیل داده بودند که میتوانیم آن را نوآوران ایرانپژوه بنامیم. این افراد در عین حال که در رشتههای مختلف تحصیل کرده بودند اما در عین حال دغدغه ملیگرایی و ریشهیابی واژه ایران و ایرانشناسی واژهنامهای داشتند.
مدیر نشر آموت ادامه داد: به عنوان مثال حاصل ریشهیابی کلمهای مانند خوزستان، کتابی ۶۰۰ صفحهای شد با عنوان «خوزستان در نامواژههای آن» که ما آن را در نشر آموت منتشر کردیم. یا مجموعه مقالات ایشان درباره گیلانشناسی که در دو جلد از سوی نشر گیلکان منتشر شد.
وی افزود: همچنین از دیگر کتابهای این محقق ایرانپژوه که با استقبال روبهرو شد میتوان به «چند صد نام دریای خزر» اشاره کرد که شامل بیش از ۳۰۰ نام مختلف دریای خزر است که ریشهیابی شده است.
علیخانی در ادامه به کتاب «دیلمون پارسی، دیلمون پالوی» اشاره کرد و گفت: این کتاب شامل دوبیتیهای دلدادگان روستایی است که استاد عمادی در طول چند سال شعرهای محلی به زبان دیلمی در البرز را جمعآوری، آوانویسی و ترجمه لفظ به لفظ کرده و سپس به نظم درآورده است. البته در زمان چاپ، به دلیل مشکلات کاغذ نصف این کتاب حذف شد و ما نصف آن را منتشر کردیم.
مدیر نشر آموت درباره آثار در دست چاپ این نویسنده نیز گفت: کتابی که قرار بود ۸ سال پیش از ایشان منتشر کنیم شامل لغات دیلمی در کتاب «تحفهالمومنین میرمومن تنکابنی» بود که استاد کلمات دیلمی را از این کتاب استخراج کرده و هر کلمه را واژهشناسی کرده بود. اما بعد از چندسال اسم کتاب را تغییر داد و آن را «لغات مازارتی» نامید و الان این کتاب آماده چاپ است.
وی درباره آثار دیگر زندهیاد عمادی نیز توضیح داد: از جمله آثار ارزشمند ایشان میتوانم به مجموعه ۳۶ هزار بیت از اشعارش اشاره کنم که در آنها تاریخ ایران را از دوره باستان تا دوره معاصر به نظم درآورده است و هنوز منتشر نشده است. همچنین حدود ۲۵ جلد قصه و ضربالمثل دیلمی که واژهشناسی شدهاند، آماده چاپ دارند که خانواده ایشان باید درباره چاپ آن تصمیم بگیرند.
علیخانی با بیان اینکه زندهیاد عمادی عاشق دیلمستان بود، گفت: استاد دوست داشت بنیاد دیلمستان را تاسیس کند و غم بزرگش این بود که چرا مردم ما یاد نگرفتهاند درباره ریشههایشان مطالعه کنند.
به گفته علیخانی، مراسم تشییع پیکر عبدالرحمان عمادی روز شنبه(۲۸ اردیبهشت) در آرامستان شهرستان رودسر برگزار میشود.
کتابهای «خوزستان در نامواژههای آن»، «لامداد چند جستار از ایران»، «آسمانکت چند رسم مردمی»، «حمزه آذرک و هرونالرشید در آئینه دو نامه»، «دوازده گل بهاری نگاهی به ادبیات دیلمی و طبری»، «دماوند یا گباوند»، «چندصد نام دریای خزر»، «دیلمون پارسی یا دیلمون پالوی دوبیتیهای دلدادگان روستایی»، «بیبیه» و «فرهگان»، ده عنوان از کتابهای منتشر شده عبدالرحمان عمادی پرمکوهی هستند که طی یک دهه گذشته در نشر آموت و نشر گیلکان منتشر شده است.
http://ibna.ir/fa/doc/shortint/275820/غم-بزرگ-عمادی-بی-علاقگی-مردم-مطالعه-ریشه-هایشان