پایگاه خبری گلونی؛ سمیه باقری حسنکیاده:
-باید برویم.
+کجا؟
-هرجایی غیرِ میلک.
+جایی نداریم آخه.
-همه جا جای ماست، به شرطی که خاطرههامان با ما نیایند.
رمان بیوه کشی نخستین رمان یوسف علیخانی است که از سنتها و باورهای مردسالارانهای حکایت میکند که هم زنان را قربانی میکند و هم زندگی مردان را به تباهی میکشاند.
بیوهکشی داستان زندگی زنی است به نام «خوابیده خانوم» که بر خلاف نامش تنها شخصیت ایستاده و منطقی داستان است.
دختری که در خواب سرنوشت ۷ برادر را میبیند؛ برادرانی که نامشان با بزرگ شروع میشود و به کوچک ختم میگردد. برادرانی که تنها جنازه یکیشان پیدا میشود و از مابقی هیچ نمیماند.
مکان داستان، طبق معمول رمانهای یوسف علیخانی روستایی است به نام میلک در نزدیکی الموت.
اهالی روستا چند خانوار بیشتر نیستند و همه هم باغدار و گلهدارند.
پیل آقا، خوابیده خانم، بزرگ روستاست. او برای میلکی ها هم نقش روحانی دارد و هم معلم آنهاست و گویی از قدرت های جادویی هم برخوردار است.
اهالی روستا برای نگهداری احشامشان، خانوادهای را که شغلشان چوپانی است به میلک دعوت میکنند.
به این ترتیب حضرتقلی و زنش قشنگ خانم و هفت پسرش در روستای میلک جاگیر میشوند. بزرگ بزرگترین پسر این خانواده خواستار خوابیده خانم میشود.
ضد قهرمان داستان اژدر، پسرخاله خوابیده خانوم و خواستگار اوست. شخصیتی آلامد که لاابالی است و بعد از مرگ هر کدام از این ۷ برادر برای مدتی ناپدید میشود.
نام اژدر به عمد انتخاب شده است و با اژدر مار همخوانی دارد که اهالی میلک معتقدند هر از چند گاهی پدیدار میشود و آدمها را به درون چشمهای میکشد به همین نام؛ اژدر چشمه.
همه ماجرا در زمانی حدود ۱۸سال یا به حساب دقیق راوی ۱۷ سال و ۷ ماه و ۷ روز روی میدهد. نوع انتخاب اعداد در رمان کاملا اندیشیده شده است و خواننده را وارد فضای کشف رمز میکند.
داستان پر است از وهم و ترس. پر است از خرافه و خرافهپرستی که مختص چنین محیطهایی است.
مثل اینکه ریواس را نباید از ریشه کند که اگر کسی چنین کند با مشکل مواجه میشود.
داستان پر است از خواب و حس گناه و انتظار مجازات. آدمها در پس یک اتفاق بد آنقدر منتظر اتفاق بد بعدی میمانند تا بالاخره اتفاق میافتد.
بیوه کشی بر بستر خرده روایتها و باورها بنا شده است. اینکه باید دختری کشته شود تا طلسم میلک شکسته شود یکی از آنهاست.
در قدیم اگر رودخانهای طغیان میکرد دختر زیبا و باکرهای را میبردند و کنارش قربانی میکردند تا رودخانه آرام گیرد. یا اگر آب چشمهای خشک میشد دختری را کنارش قربانی میکردند تا آب چشمه دوباره جریان یابد.
در بیوهکشی همانقدر که اسطورهها و اعداد و خرافهها جریان دارند، بوی مرگ هم جریان دارد.
اما نکته جالب داستان این است که یک زن قهرمان و نجاتدهنده دارد؛ خوابیده خانوم.
نکته جالب دیگر بیوهکشی، زبان داستان است. زبانی که امضای نویسنده میشود و همراه با فضای زیبای داستان که حس سبزی و تازگی را القا میکند، گیرایی و کشش بیشتری ایجاد کرده است.
بیوه کشی پر است از نکات جامعه شناسی و مردم شناسی. پر از عدد و رمز و اسطوره. پر از ترس و خواب و خرافه. پر از شخصیتهای کامل و تعریف شده، البته اگر شخصیت به شدت سیاه اژدر را نبینیم.
کتاب بیوهکشی را حتما بخوانید. شروع که کنید محال است که کتاب را تا به انتها زمین بگذارید.
https://golvani.ir/1398/09/%d8%a8%db%8c%d9%88%d9%87-%da%a9%d8%b4%db%8c/